Смачні страви з доступних продуктів

Корисні й смачні страви можна швидко приготувати з поширених і недорогих продуктів.

Використовуйте знайомі продукти в незвичайних поєднаннях, і у вас вийдуть оригінальні страви. Щоб порадувати своїх близьких смачним обідом або вечерею, скористайтесь нашими ідеями.

Картопля

Важко знайти більш популярний овоч на нашій кухні. Запечена картопля, смажена, пюре – картопля подобається майже всім в будь-якому вигляді. Проте навіть звичайне пюре можна перетворити в блюдо з небанальним смаком. Наприклад, додайте в пюре трохи лимонної цедри, мускатного горіха або зелені (петрушка, базилік). У тарілку з готовим пюре можна додати песто, часник з грибами чи в’ялені томати. З’єднайте в одному пюре або крем-супі різні овочі: картоплю з зеленим горошком, броколі, цвітною капустою, кабачком. Зваріть в одній каструлі овочі, злийте воду і додайте вершки і спеції перед тим, як збити блендером.

Дуже смачно вийде, якщо запекти картоплю з травами (чебрець, розмарин) і спеціями (каррі, гострий перець, паприка, куркума). Можна доповнити іншими овочами (цибуля, морква, селера). Збризніть оливковим маслом, і у овочів з’явиться рум’яна кірочка. Інший спосіб запекти картоплю: нарізати тонкими скибочками, викласти у форму, залити вершками з сіллю і приправами (перець, куркума, мускатний горіх) і поставити в духовку. Подавайте з зеленню і салатом.

prostaya_eda-42

Морква

З моркви готують все – від салатів до тортів. Простий і корисний салатик: натерта морква, горіхи, кінза і заправка (гірчиця, оливкове масло, мед і лимонний сік). Крім рагу і тушкованих овочів, можна приготувати крем-суп з моркви з різними приправами і зеленню. Запечена морква може стати швидким і корисним перекусом: шматочки моркви запечіть з сіллю і спеціями і подайте з соусом (сметана із зеленню або медово-гірчичний соус).

З морквини вийде дуже корисний сік: можна міксувати з яблуками або овочами (буряк, томати, солодкий перець). Також з морквою роблять різну випічку: печива, кекси, торти. Смачне поєднання моркви в кексах з цедрою лимона, какао, кокосовою стружкою або корицею; класичний варіант – морквяне печиво з горіхами.

prostaya_eda-41

Помідори

Крім свіжого салату і рагу, з помідорів можна робити багато різноманітних страв. Наприклад, домашній томатний соус. Готується він швидко: до помідорів потрібно додати цибулю, часник, перець та інші спеції, при бажанні збити блендером. Заради різноманітності можна зробити різні добавки: баклажани, обсмажені гриби, зелень. Домашній томатний соус відмінно поєднується з макаронами, рисом, гречкою та іншою крупою; його також можна використовувати для піци. Корисний перекус вийде, якщо намазати соусом житній хліб і покласти зверху м’який сир.

З помідорів готують томатний суп, перед тим знявши з них шкірку. Зваріть картоплю, обсмажте цибулю (можна з морквою і селерою), додайте вершки і зелень. Картоплю можна замінити підсушеним хлібом – накришити його в готовий суп. Томати також додають в овочеві супи і запікають з іншими овочами. Омлет, фрітатта і кіш будуть набагато смачнішими з помідорами.

prostaya_eda-39

Буряк

Всі знають, що з буряка варять традиційний борщ. Ще цей овоч використовують для приготування закусок і салатів у вареному, смаженому або маринованому вигляді. Холодну закуску з буряка поєднуйте з брускеттою та різними видами сирів (солоними або гострими, твердими і м’якими). Заправку для салату зробіть на основі апельсинового соку з маслом і перцем, або використовуйте вже традиційну заправку з меду і гірчиці, посипте салат насінням або горішками. Вегетаріанцям сподобається овочева котлета з буряка в бургері або з гарніром. З буряка виходять відмінні соуси і паштети: з’єднайте буряк з сочевицею (або нутом), часником і спеціями. Буряк можна вживати у вигляді овочевого соку (міксуючи з іншими овочами), проте пам’ятайте, що цей напій очищує організм.

prostaya_eda

Гречка

Гречка – популярна і звична крупа, але з нею можна приготувати оригінальні страви, навіть випічку. З’єднайте гречану кашу з овочами і зробіть овочеві котлетки. Також гречку можна додати в суп і в голубці. Дуже смачно вийде, якщо додати до гречки печериці, обсмажені з часником на вершковому маслі. Додайте в кашу овочевий соус (тушковану цибулю, томати, моркву, баклажани або кабачки з томатною пастою і спеціями). Частину овочевого соусу збийте в блендері, додайте домашні фрикадельки або курку.

Також з гречаного борошна печуть кекси, пироги і млинці. І спробуйте більше використовувати зелену гречку – вона необроблена і найкорисніша. Смак у неї відрізняється від коричневої, яка вже обсмажена, але спробувати її варто заради користі і незвичайного смаку.

prostaya_eda-24-712x1024

Сочевиця

Сочевиця – лідер серед бобових по швидкості приготування, вона недорога, але ситна і смачна. Перед приготуванням слід замочити на кілька годин. Додайте сочевицю в овочевий або грибний суп. Попередньо відварена сочевиця чудово доповнить суп-пюре – гарбузовий, морквяний або томатний. Навіть відварена в чистій підсоленій воді сочевиця, подана зі сметаною – вже смачна страва. Не зайвим буде додати її в овочевий салат, наприклад, зі свіжою капустою, яблуком, редискою, солодким перцем.

Котлети і фрикадельки з сочевиці з овочами не менше смачні, ніж з м’яса, але краще засвоюються організмом. Котлетки можна їсти просто з салатом, або додати до тушкованих овочів. Зробіть бургер з сочевичною котлетою або піту з сиром і овочами – і корисний перекус готовий.

prostaya_eda-8

Вівсянка

Навіть звичну вівсяну кашу можна приготувати незвично. Наприклад, зробити шоколадну кашу: додати темне какао і мед, подавати з фруктами (банан, вишня). Вівсянку можна приготувати з різними добавками: яблуко, апельсин, кориця, стружка кокоса, насіння, горіхи, мак, сухофрукти, шоколад, варення.

Приготуйте в неділю цікавий сніданок на основі вівсянки – крамбл. Готувати дуже просто, а виходить просто смакота. Наріжте шматочками фрукти або ягоди, перетріть з цукром і спеціями (ваніль, кориця) і покладіть у форму для запікання. Зверху посипте вівсяними пластівцями, змішаними з вершковим маслом, горіхами і цукром. Запікайте до рум’яної скоринки. Готову випічку можна подавати з морозивом або вершками, поки вона гаряча.

Розмелені пластівці вівсянки замінять борошно в кексах, булочках, печиві або хлібі. Класичний варіант – вівсяне печиво з горіхами і сухофруктами, також можна доповнити склад фруктами.

Вівсяну кашу не обов’язково готувати солодку. Додайте обсмажену цибулю, моркву і гриби, або томатний соус і сир – у вас вийде незвичайний гарнір.

prostaya_eda-33

Рис

Найменш корисний рис той, що найпоширеніший – білий. Разом з оболонкою, від якої білий рис очищений, його позбавляють вітамінів, мінералів та клітковини. Доступний варіант – нешліфований бурий рис. З нього готують чудове різотто. Воно буде не наскільки крохмалистим і кремовим, як з білого рису, але більш щільної структури і приємного аромату. Доповненням можуть бути гриби, запечені кабачки, зелений горошок, броколі, цвітна капуста. В кінці приготування супу або рагу всипте трохи рису. Рис як гарнір доповнить тушковані і запечені овочі.

Незвичайний салат можна приготувати, якщо додати рис до свіжих овочів (помідорів, огірків, редису, капусті, салатного листя, шпинату) і заправити ароматною заправкою.

Також з рису готують солодкі каші з фруктами, варенням, сухофруктами і горіхами.

prostaya_eda-9

До речі, в Інтернеті показали нове відео про те, як за 100 років змінились харчові звички людей. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *