Топ-5 смачних і корисних осінніх страв

Чисельні дослідження дієтологів підтверджують, що найкорисніші продукти – сезонні. А восени нам надається прекрасна можливість запастися усіма необхідними вітамінами і мікроелементами перед довгою зимою.

В цю пору рекомендують вживати якомога більше овочів, фруктів і зелені. Багатий вітамінами раціон стане запорукою сильного імунітету і чудового самопочуття. До того ж, страви на основі овочів менш калорійні, ніж інші гарніри. Ми підготували для вас 5 простих та корисних рецептів страв з сезонних продуктів.

Гарбузовий суп з солодким перцем

Гарбуз – один з найкорисніших овочів на планеті. Він багатий бета-каротином, вітамінами С, Е, В1, В2, РР, а також він містить калій, кальцій, магній, залізо та фтор. У супі-пюре гарбуз зберігає багато корисних речовин, а в 100 г такого супу всього 70 ккал.

Інгредієнти

Гарбуз – 1 шт.
Рис – 2/3 ст.
Цибуля ріпчаста – 1 шт.
Червоний солодкий перець – 2 шт.
Масло вершкове – 1 ст.л.
Вершки – 1,5 ст.
Вода – 1 ст.
Сіль, перець за смаком

Приготування

Очистіть гарбуз від шкірки і насіння. М’якоть наріжте кубиками.

Почистіть і дрібно поріжте цибулю, обсмажте на олії. Додайте 2/3 м’якоті гарбуза і тушкуйте з додаванням води 20 хвилин.

Подрібніть зажарку в блендері.

До пюре додасте рис, нарізаний дрібними шматочками перець, що залишилася гарбуз, сіль, 2/3 склянки води. Варіть до готовності рису.

В кінці влийте вершки і варіть ще 3-5 хвилин.

Перед подачею підсмажте грінки і посипте зеленню.

Салат із запеченим гарбузом і буряком з козячим сиром

Буряк є демісезонні овочем, який доступний в будь-який час року. Поєднання у ставах гарбуза і буряків з козячим сиром давно стало традиційним.Таке багатство смаків і текстур безсумніву прикрасить будь-яку страву, а ще  легко збагачувать ваше повсякденне меню.

Інгредієнти

Буряк – 400 г.
Гарбуз – 400 г.
Шпинат 60 г.
Козячий сир – 100 г.
Бальзамічний оцет – 2 ст. л.
Часник – 3 зубчика
Оливкова олія – 100 мл.
Мед – 1 ст. л.
Сіль, перець.

Приготування

Очистіть гарбуз і буряк від шкірки. Розігрійте духовку до 200 ˚ С.

Наріжте гарбуз і буряк невеликими скибочками. Вистеліть велике деко папером для запікання.

Спочатку викладіть на деко нарізаний буряк, заправте її оливковою олією, сіллю і перцем. Додайте два розчавлених зубчики часнику (прямо в шкірці). Добре все перемішайте руками і відсуньте буряк в один кінець дека, щоб вона не забарвила гарбуз. Запікайте буряки в духовці 15 хвилин, поки він не стане злегка м’яким.

Дістаньте деко з буряком. На вільну половину викладіть гарбуз, заправлений олією, сіллю, перцем і часником. Поставте в духовку і випікайте все разом протягом 25-30 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.

З’єднайте в невеликій мисці оливкову олію, бальзамічний оцет і мед.

Викладіть гарбуз і буряк на велику тарілку, полийте заправкою і перемішайте. Додайте листя шпинату.

Зверху готовий салат посипте козячим сиром.

Грибний пиріг з опеньками і сиром

На відміну від печериць, які можна знайти в магазинах цілий рік, лісові гриби хороші як раз восени. Опеньки — одні з найулюбленіших і найпопулярніших грибів. У них міститься велика кількість вітамінів: С, Е, РР, групи В. мікроелементи: фосфор, кальцій, калій, натрій, залізо, магній, мідь, цинк. За змістом фосфору і кальцію опеньки можуть конкурувати з рибою. Пропонуємо приготувати пиріг з опеньками і сиром.

Інгредієнти

Опеньків – 800 г.
Борошна – 650 г.
Вода – 1 склянка.
Сир Гауда – 150 г.
Вершкове масло – 50 г.
Олія – 50 мл.
Яйце – 2 шт.
Цукр – 1 ст. л.
Дріжджі сухі – 1 ст. л.
Сіль, перець.

Приготування

Спочатку робимо опару. Змішуємо 3 ст. л. борошна, ⅓ склянки теплої води, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. сухих дріжджів і відставляємо в тепле місце.

600 г просячного борошна викладаємо гіркою, робимо в центрі поглиблення і розбиваємо в нього яйце. Плавно вводимо ⅔ склянки води і опару з дрібкою солі. Замішуємо тісто і залишаємо його рости.

В киплячу воду кидаєммо опеньків, доводимо їх до кипіння, виловлюємо шумівкою і підсушують. Потім обсмажуємо гриби на оляї до готовності.

Коли тісто збільшиться в об’ємі в 2-3 рази з’єднати з розтопленим вершковим маслом, вимісити тісто знову, покласти в миску і накрити, залишити в теплому місті, щоб підійшло.

Коли тісто збільшиться в об’ємі розділити його на дві нерівні частини. Ту, що побільше, розкатуємо в товстий пласт і укладаємо в форму для запікання. Зверху кладемо гриби, посипаємо сиром, накриваємо другою частиною тіста і закріплюємо краї.

Змащуємо пиріг яйцем і ставимо його в розігріту до 180°C духовку на 40 хвилин. З таким чудовим пирогом сімейні посиденьки стануть ще приємнішими.

Сливовий пиріг з корицею

В соковитій м’якоті сливи міститься більше мінералів ніж в грушах або яблуках. Вона багата цинком, міддю, кальцієм, натрієм, йодом, фосфором, залізом і калієм. В ній присутні пектини, що допомагають виводити з організму канцерогени і радіонукліди. Користь слив, особливо чорних, полягає у великій концентрації в їх м’якоті вітаміну В2, що покращує білковий обмін і зміцнює нервову систему.

Інгредієнти

Для теста:
Борошно – 1,5 склянки.
Розпушувач  – 2 ч.л.
Цукор – 3/4 склянки.
Олія – 1/4 склянки
Яйце – 1 шт.
Молоко – 1/2 склянки
Сіль дрібка.

Для начинки і посипання:
Сливи – 500 г.
Цукор – 1 ст.л.
Кориця -1 ч.л.
Вершкове масло – 2 ст.л.
Цукрова пудра.

Приготування

Змішати в мисці борошно, розпушувач і сіль. Окремо збити цукор, яйце, олію і молоко. З’єднати і перемішати інгредієнти.

Викласти тісто на змащене олією і присипане борошном деко діаметром 20-23 см.

Викласти зверху слив розрізані навпіл, злегка вдавлюючи їх в тісто.

Посипати цукром і корицею і розкласти зверху маленькі шматочки вершкового масла.

Випікати при 180°С 40-45 хвилин. Готовий пиріг остудити і прикрасити цукровою пудрою.

Джем з журавлини

Журавлина – ягода дуже корисна, тому хоча б одна баночка варення з журавлини повинна бути в кожному домі. Вона акумулює в собі взагалі всі можливі корисні властивості, якими тільки може володіти ягода. Цілий спектр органічних кислот – гликолевая, яблучна, лимонна, хінна, щавлева і ін., вітамінів – С, В2, Р. Та інших цінних речовин, таких як каротин, пектини, ефірні масла, цукру – все це міститься в журавлині.

Інгредієнти

Журавлина – 500 г.
Цукор  – 200 г.
Лимон – 1 шт.
Яблуко – 1 шт.

Приготування

На середній терці потрібно натерти цедру лимона. Сік лимона вичавлюємо окремо.

Ретельно промиваємо журавлину, даємо їй обсохнути. Потім перекладаємо ягоду в миску, додаємо туди ж сік лимона і цукор. Гарненько перемішуємо і залишаємо так на ніч.

Також на терці натираємо яблуко, очищене від шкірки і серцевини. Перекладаємо його в сотейник, додаємо туди лимонну цедру.

Весь сік з ягід зливаємо в сотейник з яблуком, додаємо 2 ложки ягід, 150 мл води, доводимо до кипіння і варимо ще близько 25 хвилин. Яблука повинні стати м’якими, а сироп повинен загуснути.

Додаємо залишилися ягоди і варимо їх ще 5-8 хвилин.

Джем майже готовий – залишилося тільки розкласти його у стерилізовані банки, щільно закрити і залишити для зберігання в прохолодному і сухому місці.

Смачного!

Джерело: uamodna

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.