Вчені назвали дієту, яка врятує здоров’я людей та ресурси Землі

Експерти з Гарвардського та Лондонського університетів провели дослідження здорової їжі, на основі якого визначили дієту “Планетарного здоров’я”.

Споживання червоного м’яса пропонують скоротити вдвічі.

Не секрет, що неправильне харчування викликає не менше хвороб, ніж алкоголь, тютюн або наркотики. Крім цього, сучасне суспільство споживання привело до того, що в одній частині земної кулі прилавки супермаркетів ломляться від надлишку продуктів, а в іншій – люди ледь виживають за рахунок незначних врожаїв.

Вирішення цієї проблеми запропонувала міжнародна група вчених під керівництвом фахівців з Лондонського університету.

Як передає Business Insider, розроблена вченими нова дієта “Планетарного здоров’я” може не тільки врятувати життя 11,6 млн людей на рік, а й призупинити розвиток парникового ефекту за рахунок збереження землі, води та біологічного різноманіття.

Навряд чи інноваційне харчування сподобається прихильникам важкої домашньої кухні, – вчені пропонують подвоїти споживання овочів, фруктів, горіхів та бобових рослин, а звичні багатьом м’ясо і цукор повинні скоротитися на 50%.

Згідно з дослідженням, до 2050 року населення планети має скласти близько 10 млрд людей, і впровадження постійної здорової дієти буде неможливим без зміни звичок харчування.

“Наша їжа і те, як ми її виробляємо визначає здоров’я людей та планети, і зараз ми робимо це абсолютно неправильно. Нам потрібні серйозні зрушення, зміна глобальної продовольчої системи в небачених раніше масштабах і відповідно до обставин кожної країни”, – говорить експерт з Лондонського університету, автор дослідження Тім Ланг.

Вчені запропонували скоротити кількість споживаного м’яса у два рази та збільшити раціон овочів і фруктів на основі досліджень 37 фахівців з 16 країн. За їх словами, така дієта передбачає адаптивність різних агрокультур, традицій споживання їжі та дієтичних переваг накшталт вегетаріанства і веганства.

“Світові дієти повинні кардинально змінитися. Більш 800 млн людей не вистачає їжі, в той час як багато харчуються неправильно і збільшують ризики передчасної смерті та хвороб”, – пояснює Уолтер Віллетт з Гарвардського університету.

Повідомляється, що жителі Північної Америки споживають у 6,5 раз більше червоного м’яса, ніж вони повинні, а у Південній Азії їдять лише половину від передбачуваної кількості м’яса.

Джерело: НВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.