Горіховий Спас: українські традиції

Горіховий Спас (Третій Спас) українці святкують 29 серпня. Його також називають Хлібний Спас.

Перед Горіховим Спасом відзначають Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) та завершення Успенського посту, який триває два тижні – з 14 по 27 серпня.

 

У наших предків не було особливих святкувань Третього Спасу, адже на цей період випадає збирання врожаю, тому люди були переважно у полі.

На Горіховий Спас господині випікали хліб з нового врожаю. Його освячували в церкві і подавали, як головну страву до святкового столу.

Крім хліба, також готують в цей день пироги з грибами і страви з горіхами, якими обов’язково пригощають рідних і близьких.

Ще одна традиція на Горіховий Спас – досівання. Після домашньої молитви господині проводжали чоловіків та синів на поля з хлібом і сіллю. На віз укладали три снопи, а зверху клали жито в мішках, яке було призначене для посіву.

Також у давнину дівчати ворожили на майбутнє і любов. У цей день вони зривали горіхи і визначали, яким буде майбутній рік. Стиглий і солодкий горіх – до великої любові, недостиглий – до важливої звістки, гнилий – до біди, а гіркий – до проблем у відносинах.
24tv.ua

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *