Отримувати користь з їжі слід з розумом, адже треба вибрати необхідний продукт, виключити поєднання, які завадять корисним речовинам засвоюватися, вибрати оптимальний спосіб приготування і підібрати супровідні продукти, які в поєднанні з головним інгредієнтом дадуть потрібний ефект.
Чорний чай
Чорний чай багатий антиоксидантами і корисними речовинами, нехай і в невеликих кількостях. Однак, всю користь ти перекреслюєш, якщо віддаєш перевагу пити чорний чай з молоком, яке нейтралізує всі поживні речовини цього гарячого напою.
Насіння льону
Насіння льону – джерело клітковини, антиоксидантів і корисних полінасищенних жирних кислот. Їсти насіння льону просто так не апетитно, зазвичай ними щедро присмачують каші, сир, смузі і коктейлі. Але в оболонці користі від них небагато, тому перш ніж додати насіння льону в свою улюблену страву, подрібни їх в кашку.
Помідори
Томати містять корисну речовину – лікопін. Вона захищає стінки судин від пошкоджень і здатне допомогти запобігти таким захворюванням, як атеросклероз. Примітно, що більше лікопіну міститься саме в помідорах, які пройшли термічну обробку, тому частіше вари, туші, запікай і смаж на грилі томати.
Йогурт
Часто після фасування йогурту з пластикових баночках, від загальної маси відділяється сироватка. Тому, відкривши упаковку, перше бажання – злити цю незрозумілу субстанцію. Але саме в сироватці міститься максимальна користь, слід акуратно перемішати йогурт до однорідності і вжити.
Брокколі
На відміну від томатів, в приготованих в воді суцвіттях брокколі поживних речовин і вітамінів набагато менше, ніж в сирих. Тому якщо тобі хочеться зберегти якомога більше вітамінів, готуй брокколі на пару або сковороді гриль.
Спаржа
Спаржа давно перестала бути для нас незвичним делікатесом, і за популяризацією цього низькокалорійного гарніру прийшло повальне її вживання. Як і брокколі, спаржа не любить води, віддаючи їй всю свою користь, і тривалої термічної обробки – так вона перетвориться в розпарену кашу. Протягом декількох секунд просто прогрій спаржу на розпеченій сковороді і насолоджуйся хрусткою зеленню.
Крупи і боби
Всі зерна і боби в оболонці містять фітати – речовини-антиоксиданти, які заважають організму засвоювати корисні речовини і вітаміни з цього продукту. Щоб уникнути такого ефекту, замочи боби або крупу перед приготуванням на ніч.
Часник
Часник корисний лише після того, як випустить свої соки, і часто при термічній обробці він просто не встигає віддати свою користь. Поміняй ситуацію: перед тим як додати часник в блюдо, розімни його трохи, придавивши ножем, і дай настоятися протягом 10-15 хвилин.