Українські суперфуди: 8 надзвичайно корисних місцевих продуктів

З кожним роком популярність таких продуктів зростає: спортсмени, прихильники спеціальних дієт і адепти здорового способу життя роблять вибір на користь натуральних вітамінів замість мікроелементів в таблетках або біодобавок, розроблених в лабораторіях.

Суперфуд роблять з листя, квітів, стебла, коренів, плодів і насіння рослин. Купити такі продукти можна в онлайн-магазинах, звичайних аптеках, супермаркетах і на ринках, а потім приготувати супердобавки самостійно.

Магістр дієтології і затятий шанувальник raw food Девід Вульф, завдяки якому хвиля на натуральні корисні добавки в останні роки набирає обертів, акцентує увагу на важливості вживання локальних продуктів.

Народи, які тисячоліттями їли екзотичне насіння і коріння, генетично схильні до засвоєння поживних речовин з них. А наскільки ефективно зможе забрати з них користь організм західної людини (тобто наш), до сих пір не вивчено.

Насіння льону

Прекрасна альтернатива насінню чіа. Таке ж маленьке насіння, при намоканні утворюють навколо себе слиз,  мають  протизапальну для шлунково-кишкового тракту дію.

У насінні міститься багато легкозасвоюваного рослинного білка, клітковини і кальцію, а ще жирних олій і кислот (корисних Омега-3), вітаміну А і ферментів. Слизова оболонка розмоклого насіння сприяє нормалізації роботи кишкового тракту, виведенню шлаків і зниження рівня цукру в крові.

Застосування: у вигляді желе. Змолоти в блендері або кавомолці і залити водою. Додавати до йогуртів і сиру, салатів і каш, в випічку.

Риб’ячий жир

Містить ті ж поліненасичені жирні кислоти, що і в капсулах Омега-3, плюс вітаміни А і D. Гарний профілактичний засіб, що зміцнює стінки судин і живить серцевий м’яз. У вигляді бонуса: поліпшення чутливості до інсуліну і регулювання ліпідного обміну, а значить – ефективне позбавлення від зайвої ваги.

Застосування: в капсулах або рідкому вигляді.

Шипшина


Сухі ягоди, які можуть посперечатися з ягодами асаї і іншими заморськими. Шипшина – чудовий антиоксидант і вітамінна аптечка для імунітету. У її складі неймовірна кількість вітаміну С, вітамінів В1, В2, К, Р, Е, а також поживні для тканин калій, марганець, фосфор, кальцій, магній і особливо залізо, яке стимулює кровотворення.

Застосування: у вигляді чаю.

Спіруліна

Допомагає швидко відновлювати клітини тканин і м’язів при фізичних навантаженнях, підвищує імунітет і захисні властивості організму, компенсує вітамінну і мінеральну недостатність, а ще зменшує запальні процеси в організмі.

Спіруліна містить до 70% повноцінного білка, що в 1,5 рази більше, ніж в соєвих бобах. Інша справа, що дози застосовуваної спіруліни не в змозі замінити повноцінний прийом їжі.

Застосування: у вигляді таблеток або порошку, який розчиняють у воді і п’ють як вітамінний напій. Спіруліну також додають в соки, смузі, деяку випічку.

Мед

Крім поживних цукрів, мед багатий на мікроелементи. Це ідеальний мультивітамінний комплекс для відновлення сил після важкого тренування, хорошого кровотворення і зростання кісток.

У меді містяться: мідь, калій, залізо, марганець, кобальт, вітаміни В1, В3, В6, РР, Н, С, Е, К, фолієва кислота і навіть трохи каротину.
Він також виводить токсини з організму, допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем. Небезпеки, правда, дві: мед – це алерген з високою калорійністю.

Застосування: як завгодно в свіжому вигляді, не нагріваючи.

Волоські горіхи

Відмінна добавка до їжі, в якій є все, що необхідно для швидкого і повноцінного відновлення сил.

Волоські горіхи багаті амінокислотами, вітамінами А, Е, РР, К, групи В, мінеральними речовинами і мікроелементами йоду, кальцію, калію, кобальту, магнію, заліза, цинку і фосфору.
Застосування: додавати в каші і салати, смузі і просто як закуску. Максимальна користь – при вживанні в сирому вигляді.

 

Пророщене зерно

Найбагатша ферментами їжа. Пшеницю, жито, ячмінь, сою, соняшникове насіння  нескладно проростити в домашніх умовах. Для цього необхідно промити його, залити водою на ½ см і залишити в банці на ніч. Вранці та вдень знову акуратно промити, і на ніч залишити з невеликою кількістю води.

В такому чергуванні вологи і замочування майже будь-які паростки проростають за 3-7 днів. Всі вони володіють вражаючим мінеральним складом: пшениця серйозно зміцнює імунну систему, ячмінь забезпечує організм дев’ятьма незамінними амінокислотами, соя і соняшник – найцінніші натуральні природні концентрати високоякісних рослинних білків і незамінних жирних кислот.

Вживання: в свіжому вигляді і / або як добавку до салатів.

 

Алое

У складі м’якоті алое – амінокислоти, вітаміни А, С, В2, В3, В6, рідкісні для рослин В12, Е, РР, різні органічні сполуки (в т.ч. ацетилсаліцилова кислота, кальцій, хлор, калій, фосфор, цинк) і майже повний набір антиоксидантів. Також алое чудово працює як адаптоген, підвищуючи природну здатність організму адаптуватися до зовнішніх змін і протистояти хворобам.

Кром того, подібна «желатинова» рослинна їжа рухається через шлунково-кишковий тракт, забираючи з собою всі відходи організму. Це очищення і відновлення в одному.

Вживання: свіжий лист алое вимити, розрізати вздовж і ножем акуратно вийняти м’якоть. Далі – за смаком. Можна просто розбавити з водою і дати трохи настоятися, або змішати з іншими соками – грейпфрутовим / яблучним фрешем.

Джерело

One thought on “Українські суперфуди: 8 надзвичайно корисних місцевих продуктів”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.