Як стати “жайворонком” і полюбити ранок

Рано і темно. Тишу пронизує звук будильника, ви тягнетесь, щоб вимкнути його. Через пару секунд ви сідаєте на ліжку, торкаєтеся підлоги ногами і берете в руки телефон.

Ви сидите в непроглядній пітьмі, і лише маленький дисплей висвітлює спальню. На екран виводиться кілька нових повідомлень, нагадувань про сьогоднішні дні народження і прогноз дощу в розділі погоди. Ви переглядаєте ці повідомлення і новини. “Я наполовину сплю, – думаєте ви. – Я просто подивлюся Твіттер, щоб швидше прокинутися”. Проходить десять хвилин, потім ще п’ять. Ви не спите, але ви й не прокинулись. Жахливий стан.

coffee-1117933_640

Це було моїм щоденним ранком, поки п’ять років тому я не вирішив стати “жайворонком”.

Я був типовою “совою”. Іноді доводилося рано вставати на якусь важливу зустріч, і це було справжнім випробуванням для мене. Я ледве піднімав своє тіло з ліжка. Часто я тягнув його в такому ж наполовину розбудженому стані до самої роботи. І відчував себе весь день мов би з похмілля.

Але вирішивши вставати рано, я був зачарований потенціалом ранкового часу. Ці ранні години були схожі на справжній подарунок – кілька “вільних”, додаткових годин, які я міг продуктивно витратити, підготувавшись до прийдешнього дня. Ставши “жайворонком”, я також став проводити більше часу з дружиною. Вона працювала в компанії, де робочий день починався з восьми. Мене завжди пригнічував той факт, що у нас дуже різні графіки.

Як справжня “сова” я знав, що мені був потрібен план, якщо я хотів уникнути помилок своїх попередніх ранніх підйомів. Таким чином, я вирішив дослідити, як же інші люди встають вранці, і спробувати їх поради на практиці.

Це спрацювало! І я вирішив поділитися своїм досвідом з вами.

Кава, світло і активна діяльність

Ранок зараз я завжди починаю з кавою. Але не через те, що кофеїн мене будить. Для мене набагато важливішим є сам процес приготування кави. Мені потрібно 15 хвилин, щоб зробити його: я кип’ячу воду, розмелюю зерна, стою і ретельно помішують його в турці. Цей процес допомагає мені тримати себе в руках в так званий “ранковий період низької сили волі”, тоді як перевірка Твіттера не дозволяла б мені ще довгий час остаточно вийти з обіймів Морфея. Замість цього я стою на кухні, повільно прокидаюся, думаю про майбутній день і вже насолоджуюся чашкою свіжої кави.

Світло – це ще один важливий фактор в пробудженні. У яскравий сонячний день нам дуже легко прокидатися, тоді як в похмурий ранок або в темну рань вставати дуже важко. Тому коли я прокидаюся, я відразу включаю всі лампочки в кімнаті. А якщо у мене є така можливість, намагаюся завжди спостерігати за сходом сонця, навіть якщо це настає через годину або два після того, як я встаю.

Для того щоб прокидатися рано, мені обов’язково потрібна мета, якесь заняття. Зазвичай я працюю. Але навіть такі заняття, як готування, прасування, прибирання квартири, допомагають мені прокинутися і відчути себе продуктивним, перш ніж день почнеться.

З кавою, світлом і ранковим заняттям ранній підйом буде відчуватися простіше, навіть якщо ви пізно лягли.

Відхід до сну

Будьте чесні, напевно ви не висипаєтеся. Наприклад, я відчуваю себе добре лише після 7-8 годин сну. Зазвичай я прокидаюся близько 5:45, тому лягаю близько десятої вечора.

Зверніть увагу, як впливає їжа перед сном на ваш організм. Знаю, що алкоголь погіршує якість сну, а гіркий шоколад, який раніше я так любив поїсти після вечері, заважає заснути через кофеїн.

Нарешті, я вивчив, як пристосувати атмосферу в моїй квартирі, щоб вона допомогла мені підготуватися до сну. Я починаю з зниження кількості світла. Я закриваю всі штори в будинку, вимикаю верхнє світло на кухні, в коридорі, перемикаючись на торшери в вітальні і спальні. Так я потихеньку занурююся в стан відпочинку.

Для мене і зараз не завжди легко прокидатися рано, але я навчився любити ранок. Тепер в звичайний день до 9:30 я вже годину як продуктивно попрацював, зробив домашні справи і насолодився ситним сніданком.

Будь ласка, насолоджуйтеся і цінуєте свій ранок!

Джерело: medium.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.