Які “корисні” продукти шкодять здоров’ю дитини і чим їх замінити

Здоров’я дітей до шести років багато в чому залежить від раціону (саме правильні продукти сприяють формуванню надійного імунітету, міцного опорно-рухового апарату і т. д.).


Тому батьки намагаються забезпечити харчування свого малюка не тільки смачними, а й корисними продуктами. Однак не всі вони насправді приносять користь: деякі продукти, які, на перший погляд, повинні працювати на благо, можуть нашкодити малюкові. Весті розпитали  експертів про найпоширеніші з них і дізналися, чим їх замінити.
child-1566470_960_720
Сніданки-снеки

Сніданок маленького непосиди повинен бути ситним, калорійним і містити максимум корисних речовин. І все це, якщо вірити рекламі, містять готові сніданки-снеки у вигляді різнокольорових кульок, веселих звіряток і т. д.

Для батьків, особливо чиї діти вередують і не хочуть їсти вранці, це справжній порятунок – малюк навряд чи відмовиться від порції кумедної смакоти.

Можливо, в коробці дійсно є всі обіцяні на етикетці корисності, проте один компонент, що міститься практично в кожній з них, перекреслює всю користь. Це – пальмова олія. Вона не розчиняється в шлунковому соку, а накопичується і заліплює стінки судин, шлунка і кишечника, що з часом призводить до порушення кровообігу, збою в роботі шлунково-кишкового тракту і ожиріння.

Безпечна альтернатива: замість снеків запропонуйте вівсянку з шматочками фруктів і ягодами. Такий яскравий і смачний сніданок припаде йому до душі.

Гриби

Батьки-вегани, що нав’язують власним дітям свою харчову культуру, часто вводять в раціон малят гриби, оскільки це джерело білка, необхідного для побудови клітин і, отже, повноцінного розвитку всього організму.

Однак і невелика порція грибів, навіть пройшли ретельну гігієнічну і термічну обробку, може привести до розвитку панкреатиту та важкого отруєння. Адже це дуже важкий для травлення продукт, він перевантажує роботу підшлункової залози. Крім того, гриби, особливо лісові, перебуваючи в природному середовищі, подібно до губки, активно вбирають в себе токсини, метали і т. д., які навіть в малих дозах провокують важку інтоксикацію (стрибок температури, блювання, головний біль, втрату свідомості і ін .).

Безпечна альтернатива: забезпечити раціон білком, крім тваринних продуктів, допоможуть бобові (соя, квасоля, горох, сочевиця).

Манна каша

Нас з дитинства запевняли, що манна каша – корисна, тому мами і бабусі мали намір нагодувати нас нею хоча б через день. Багато сучасних батьків дотримуються старих традицій і переконано годують своїх чад манкою, доводячи, що «на дні тарілки – сила і здоров’я».

Однак лікарі запевняють: манна крупа бідна вітамінами і мікроелементами, тому може забезпечити малюка тільки швидкими вуглеводами, що приводять до набору зайвої ваги. Крім того, в ній міститься фітин, що перешкоджає всмоктуванню кишечником вітаміну D, кальцію і заліза, що поставляються в організм більш корисними продуктами, і може привести до погіршення стану зубів, анемії і уповільнення розвитку опорно-рухового апарату.

Безпечна альтернатива: інша справа рис або, знову ж таки, вівсянка, які також, як і манку, можна приготувати на молоці.
У цих крупах багатий набір мінеральних речовин і вітамінів, які дійсно принесуть користь малюкові.

Яйця 

Більшість дітей люблять їсти яйця, особливо зварені некруто або веселу яєчню. А батьки радо потурають малюкам, тим більш що яйця – один з найшвидших і корисних сніданків.

Однак в рідкому жовтку може причаїтися бактерія сальмонела – дуже небезпечний для людини живий мікроорганізм, здатний привести навіть до летального результату. При цьому виявити заражений продукт абсолютно неможливо.

Безпечна альтернатива: якщо ваш малюк відноситься до любителів яєць, готуйте для нього їх так, щоб жовток і білок ставали твердими (це означає, що термічна обробка достатня для ліквідації хвороботворних мікроорганізмів). І пам’ятайте, що в день дитині можна з’їдати не більше одного яйця, більше – перевантаження для травлення.

Рибні напівфабрикати

Про користь морської риби та ікри відомо кожному. У ній містяться омега-3 – жирні кислоти, які сприяють розвитку здорової серцево-судинної і нервової систем, попереджають алергії, а також необхідні для волосся, шкіри і зубів. Тому батьки для свого чада регулярно купують смачні рибні напівфабрикати (консерви, солону червону рибу, ікру лососевих і т. д.), щоб забезпечити його раціон необхідним компонентом.

Однак цей добрий намір може стати причиною важкого отруєння. Такі продукти можуть бути джерелом небезпечних бактерій, що потрапили в рибу ще в воді або при неналежному зберіганні, і не завжди фабрична обробка може гарантувати їх повну ліквідацію. В результаті навіть поодинокі бактерії, потрапивши в організм дитини (імунітет якого ще не досконалий), можуть призвести до важкої інтоксикації, в той час як дорослий організм швидко з ними розправиться.

Безпечна альтернатива: готуйте (при температурі від 100 ° С) для дитини тільки свіжу рибу. Ознаки безпечної: прозорі опуклі очі, пахне морем або тванню, цільна пружна тушка, яскраві зябра з виразними пластинами.

Арахіс

Горіхи – ще один корисний продукт, необхідний дитині для повноцінного розвитку (містить жири, вітаміни і мікроелементи). Найдоступніший їх вид, який до того ж до душі дітям, це арахіс, тому батьки з радістю дають його дитині в якості перекусу або добавки до каш.

Тільки наслідком вживання арахісу дітьми може стати розвиток алергії (дерматит, свербіж шкіри, закладеність носа, задуха), яка проявляється не завжди відразу. Причина – в особливому білку, який провокує гострі реакції імунітету.

Безпечна альтернатива: волоський горіх, кешью, фісташки і фундук. Добова норма – до 10 штук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *