Замість сьомги і кіноа: дешеві, але не менш корисні аналоги

Дорогі продукти, які підносяться як суперкорисні, майже завжди можна замінити в раціоні бюджетним аналогом.

Кета замість сьомги
Мало яка добірка рекомендацій по харчуванню обходиться без дифірамбів лососевим рибам. Лососеві – один з найважливіших джерел жирних кислот омега-3. Вони сприяють поліпшенню стану шкіри і волосся, здоров’я серцево-судинної системи і багато чого іншого. Зазвичай радять лосося, сьомгу і форель. Але ці риби часто вирощуються в тісних штучних водоймах на штучному ж кормі. А ось нерка, кета, кижуч ростуть в дикій природі. І коштують мало не в два рази дешевше. Спосіб приготування (запікання без зайвого жиру) важливіший, ніж гонитва за найдорожчими сортами.
salmon-1238667_960_720Гречка замість кіноа

Кіноа – крупа з плодів південноамериканської рослини. Його ще називають “золотом інків”, натякаючи на дієтичну мудрість древньої цивілізації. Кашу з кіноа рекомендують їсти на сніданок Гвінет Пелтроу і інші гуру правильного харчування. У кіноа дійсно багато білка, вітамінів групи B і заліза. Але білком, вітамінами і залізом багата і звичайна гречка, яка коштує в десять разів дешевше. І хоча в кіноа заліза більше, для гармонійного раціону досить і того вмісту, який є в гречці. Якщо ж у вас виражений дефіцит якогось елементу, це, ймовірно, означає, що він погано засвоюється і причину цього треба шукати.

Ягоди годжі, ягоди асаї, насіння чіа – щороку з’являється новий “Суперфуд”. Тобто, екзотичний продукт, про який раніше людство не чуло, а тепер раптом з’ясувалося, що він гарантує вічну молодість, стрункість і здоров’я. Потім сенсаційне відкриття якось забувається. І нудні коментарі вчених про те, що склад знахідки був не так уже й унікальний, проходять непоміченими.

Тим часом в моду входять нові ягоди або насіння за ціною дорогоцінних металів. При цьому, за змістом корисних жирних кислот до насіння чіа близьке насіння льону. Ягоди асаї і ягоди годжі багаті вітамінами, але журавлина і шипшина – теж. Звичайно, сама по собі ложка журавлини не стане чарівною таблеткою для схуднення, вічної молодості і здоров’я. Але і ніяка інша ягода теж не стане.

Соняшникова олія замість оливкової

Маркетологи переконали покупців, що оливкова олія – ​​найкорисніша. Насправді, в нерафінованих оливковій та соняшниковій оліях набір корисних жирних кислот і вітамінів різний. За деякими параметрами виграє одне, за деякими – інше. Виходить, що чергувати соняшникову і оливкову олія корисна і для збалансованості харчування, і для бюджету.

Сезонні фрукти та овочі замість дорогої екзотики

Те, що сезонні фрукти і овочі – це корисно, смачно і дешево, знають всі. Проблема полягає в тому, що вони швидко набридають. “Знову кабачки”, – нудьгують домашні і просять приготувати щось незвичайне або сходити в ресторан. Як перестати витрачати зайві гроші при забитому свіжими овочами холодильнику?
Потрібно поставитися до дарів ринку або дачі як до об’єкта захоплюючих гастрономічних експериментів. Приготуйте з помідорів гаспачо, з смородини – сорбет, з буряка – холодний латиський суп і так далі. Експерименти з приготуванням зі звичних простих продуктів нових страв – не розвага, а важливий елемент здорового харчування. Тому що збалансоване харчування має на увазі і різноманітність, і повсякденне задоволення від їжі. Це і є основна страховка від зривів на “смачненьке”.
Джерело

One thought on “Замість сьомги і кіноа: дешеві, але не менш корисні аналоги”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *